Van verpleegkundige tot hoogleraar acute ouderenzorg
- 14 juli 2017
- Nieuwsbericht
- M&G Wijkverpleegkundigen
Tijdens haar werk als verpleegkundige, na de hbo-opleiding, kwam Bianca Buurman in de ouderenzorg zoveel tegen dat vragen bij haar opriep, dat ze begon met Verplegingswetenschappen. Ze promoveerde in 2011 op een onderzoek naar ouderen die na een verblijf in het ziekenhuis weer naar huis mogen. Op 13 juli 2017 werd ze benoemd tot hoogleraar acute ouderenzorg, verbonden aan het Academisch Medisch Centrum. Ze is de tiende verpleegkundige die hoogleraar wordt en de tweede uit het AMC. Ook geeft ze les aan de Hogeschool van Amsterdam.
Drie vragen aan de kersverse hoogleraar, tussen de patiënten door, want ze blijft één dag per week in de geriatrische kliniek van het AMC werken: ‘Ik wil rechtstreeks verbonden blijven met de praktijk en zien waar mensen mee te maken krijgen’.
1. Waarom hoogleraar acute ouderenzorg?
Op dit vakgebied gebeurt er nog relatief weinig in Nederland, terwijl er veel vraagstukken zijn rondom de acute ouderenzorg die echt onderzoek verdienen. Ik wil die agenda wel aanjagen. Wat heeft de oudere met een acute zorgvraag nodig? Hoe doen we dat in de keten? Wat zijn de barrières? En dan gaat het niet alleen om gezondheidsproblemen bij die oudere, maar bijvoorbeeld ook om het wegvallen van mantelzorg.’
2. Heb je veel reacties op je benoeming gekregen?
Verrassend veel! 200 likes op een tweetje bijvoorbeeld. En het leukste: heel veel verpleegkundigen die mij verder helemaal niet kennen, maar die melden hoe goed ze dit voor het vak vinden. En dat ze hopen dat ik toch vooral praktijkgericht onderzoek zal doen, zodat ze de resultaten kunnen toepassen in hun werk. Dat is ook precies wat ik hoop te kunnen doen.’
3. Wat is je allereerste doel in deze functie?
Vanuit het AMC ben ik bezig om in samenwerking met zorgaanbieder Cordaan te komen tot het eerste buurtziekenhuis in Nederland. Ziekenhuiszorg in de eigen omgeving dus. Geen eerstelijnsbedden voor tijdelijke opvang – die bestaan al – maar echt het verplaatsen van de ziekenhuiszorg naar de woonwijk. Dan is samenwerking met de wijkverpleging bijvoorbeeld zoveel makkelijker en logischer. Bovendien wordt het dan misschien makkelijker om mensen te interesseren voor ouderenzorg in de wijk. Dat hebben we nodig.
Maar eerst ga ik deze benoeming vieren, mét champagne!’
Dit nieuwsartikel is per december 2019 overgeplaatst van de oude website van V&VN naar de vernieuwde website. Eerder geplaatste reacties komen hiermee te vervallen. Wil je reageren op dit artikel? Praat verder op social media.
Word lid en praat mee!
Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.