Boeken
Energiek leven - anders kijken naar vermoeidheid bij chronische aandoeningen
Als gevolg van chronische aandoeningen kampen honderdduizenden mensen met vermoeidheid. Dit heeft grote impact op hun leven. Het huidige zorgaanbod, regulier en alternatief, heeft hiervoor geen goede aanpak. Nieuwe oplossingen laten op zich wachten.
Dit boek springt in dat gat. Het biedt een andere kijk op vermoeidheid waardoor nieuwe oplossingen in zicht komen. Met elf strategieën voor energiek leven kun je direct zelf aan de slag!
(ex)Kankerpatiënten zijn ook enthousiast over dit boek. Vermoeidheid, zowel lichamelijk als mentaal (chemobrein/concentratie- en geheugenproblemen) zijn voor hen ook een groot probleem en komt ook vaak gesprekken met oncologieverpleegkundigen terug.
Doorlevers
In Doorlevers van Danielle Hermans vertellen vijftien mensen – jong en oud, man en vrouw, met en zonder gezin – hoe zij omgaan met het leven met kanker.
Door nieuwe, soms experimentele, medische behandelingen leven mensen met levensbedreigende kanker maanden, zelfs jaren, langer dan verwacht. Iedereen haalt opgelucht adem: "Het gaat weer goed.' Maar zo simpel ligt het niet.
Hoe pak je de draad weer op als er zoveel onzekerheid is over je toekomstperspectief? Begrijpen je werkgever en bedrijfsarts in wat voor wereld je je nu bevindt? En jij? Begrijp jij jezelf nog? Veel doorlevers lopen er bijna dagelijks tegenaan dat er voor hen weinig plek in de maatschappij is.
Hoe zit het met je partner en hoe leg je het aan je kinderen uit? En hoe pakken je vrienden het op? Gaan ze dichter bij je staan of nemen ze juist afstand?
Onderweg
In het boek “Onderweg” staat de ingrijpende ziekte alvleesklierkanker centraal. Deze, tot voor enkele jaren geleden nagenoeg onbekende ziekte, neemt ook in Nederland toe om onduidelijke redenen. Aan deze vorm van kanker sterven jaarlijks in Nederland ongeveer 3.000 patiënten per jaar vaak in zeer korte tijd.
“Onderweg” beschrijft op indringende wijze het verloop van deze agressieve ziekte aan de hand van de verhalen van en over enkele patiënten. De weg naar de uiteindelijke diagnose is vaak eindeloos lang en de hierop volgende behandeling vaak zeer teleurstellend. Aangevuld met de ervaringen en aanvullingen van medisch specialisten uit verschillende vakgebieden – maar allen expert op het gebied van alvleesklierkanker – is dit boek een aanrader voor zowel patiënten, mantelzorgers en nabestaanden. Het maakt veel duidelijk over de diagnostiek en behandeling van deze ziekte en helpt mogelijk de pijn die overblijft na het verlies van een dierbare te verzachten.
Ja dokter, nee dokter. Hoe ik mijn weg vond in de zorg.
Anne-Marie de Ruiter werd jarenlang van het kastje naar de muur gestuurd en beschrijft in dit boek haar ‘patient journey’ in de zorg. Herkenbaar en met een flinke dosis humor deelt ze haar ervaringen en bedenkt ze hoe het ook anders kan. Met dit boekje bij de hand verloopt jouw doktersbezoek voortaan heel anders.
Ik zal jouw clown wel zijn
“Ik zal jouw clown wel zijn” is de titel van een van de meest indrukwekkende blogs van Rosa. De grilligheid van haar ziekteverloop heeft ze hierin op prachtige wijze beschreven. Hoe ze zich clown van haar ziekte en de wetenschap voelde, hoe het nummer Clown van Emeli Sande steeds meer een bepaalde betekenis voor haar kreeg.
Rauw
De dag dat je hoort dat je moeder alvleesklierkanker heeft, vergeet je niet. Dit geldt ook voor de dagen, soms weken of maanden die volgen. Tot het overlijden dat erop volgt. Madelon heeft met ontwapenende eerlijkheid een verslag geschreven over deze periode in haar leven en dat van haar moeder.
Het is een verhaal over vasthouden en loslaten van wat had kunnen zijn.
Eerst nog het gevecht om weer beter te worden. Daarna het proberen te genieten van de resterende tijd, ook al voelde dat soms zinloos. Het is een verslag van de rauwe gevoelens en diepe emoties die gepaard gaan met verlies. Van een dierbare, of van je eigen leven. Het aanlopen tegen eigen grenzen, of die van een ander.
‘Wél positief blijven’
Rens Raemakers is 18 jaar als hij de schrik van zijn leven krijgt: hij blijkt zaadbalkanker met vele uitzaaiingen te hebben.
De kanker wint steeds verder terrein en Raemakers moet klap op klap incasseren. In ‘Wél positief blijven’ vertelt Raemakers hoe hij omging met tegenslag, pijn, verdriet en de groeiende kloof tussen hem en de rest van de wereld. In deze periode leek de dood soms beter dan het leven. Openhartig vertelt hij de rauwe werkelijkheid van operaties, loodzware chemotherapie en stamceltransplantaties die uiteindelijk zijn leven redden.
Na twee jaar is Raemakers hersteld en stort hij zich op zijn studie en politieke ambities. Op 25-jarige leeftijd wordt hij gekozen als jongste Tweede Kamerlid. Elke dag geniet hij er volop van zijn ambities waar te maken.
‘Wél positief blijven’ is een boek over het leven, over eruit halen wat erin zit, over het kostbare bezit van een gezond lichaam en ervan genieten zolang als het kan. Het is een bron van inspiratie voor mensen die kampen met een ernstige ziekte én voor gezonde mensen.
Rens Raemakers (1991) werd op 23 maart 2017 geïnstalleerd als het jongste lid van de Tweede Kamer voor D66. Raemakers was tussen 2014 en 2017 gemeenteraadslid en fractievoorzitter in het Limburgse Leudal. In 2010 werd hij lid van D66.
Mérie van der Rijt (1970) is freelance tekstschrijver. Meer informatie over haar werk: www.copyrijt.nl.
Word lid en praat mee!
Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.